Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV)
Contra el tancament del Escalante
Martes 12 de diciembre de 2017
L’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians ha sol·licitat a la Conselleria la declaració de Bé d’Interés Cultural del Teatre Escalante, per tal d’evitar que es deixe caure aquest espai, el qual és història teatral de la ciutat des de 1919, quan es deia el Teatro del Patronato.
D’altra banda, l’AAPV ha arreplegat més de 9.000 signatures per exigir a la Diputació de València que no abandone el teatre, a pesar de la tossuderia del Diputat de Patrimoni, José Ruiz, qui es nega a assumir la rehabilitació, a pesar del superàvit de la institució provincial.
El Centre Teatral Escalante, depenent de la Diputació de València, s’ubica des del 1979 a un edifici històric del centre de la capital valenciana. Un espai que la Diputació ha llogat durant este temps al propietari de les instal·lacions. Durant més de 30 anys la sala de Teatre Escalante ha aconseguit convertir-se en un referent del teatre infantil i juvenil per a escoles, públic i professionals, pel seu projecte però també per la seua cèntrica ubicació i les seues característiques arquitectòniques, que han afavorit l’afluència de públic, el treball dels i les professionals a les produccions i les sinèrgies amb altres centres culturals de la Ciutat de València. Per la seua ubicació i característiques físiques, l’actual edifici del Teatre Escalante ha demostrat ser el millor lloc per al Teatre Escalante.
El Teatre Escalante va nàixer en un moment de destrucció i abandonament de teatres d’una València que havia sigut una de les capitals de l’Estat amb més sales i va anar conformant en l’imaginari col·lectiu dels ciutadans – no sols del Cap i Casal, sinó de les comarques de València i del País sencer – un dels llocs culturals de referència junt a l’IVAM, el Palau de la Música, l’edifici Rialto…
Després d’anys de govern del Partit Popular, que es van caracteritzar per la manca d’inversió en la seua rehabilitació i, sobretot, en l’abandonament de qualsevol política que fera viables els espais teatrals que quedaven vius a la ciutat de València, seria paradoxal que el nou govern del canvi fóra qui li posara punt i final a «L’Escalante».
Els ciutadans i ciutadanes no ens podem permetre el luxe de perdre, no ja el projecte teatral, que ens consta que no desapareixeria ja que la institució diu estar absolutament compromesa amb ell, sinó el referent que suposa l’edifici del Centre Teatral Escalante. Perquè molts espectadors i espectadores han vist el seu primer espectacle ací; han gaudit del fet escènic per primera vegada entre les seues «llotgetes»; tenen el record inesborrable de vore per primera vegada a un actor o actriu al qual han seguit posteriorment; molts dels intèrprets valencians han començat la seua carrera entre els seus murs…
No podem ara donar per perdut un escenari que ha representat i representa tant per al públic valencià. Un projecte com el del Teatre Escalante no pot ser substituït per un altre tipus d’actuacions, siguen estes a la pròpia ciutat de València o als pobles de les comarques valencianes. Qualsevol professional sap que això seria un error i que dissoldria el projecte fent-lo morir al poc de temps, perquè el públic s’ha fidelitzat durant anys gràcies a un espai concret, el del Carrer Landerer. El treball aconseguit durant més de trenta perilla amb l’abandó d’este edifici.
Volem i necessitem que el Teatre Escalante òbriga de nou les portes on va ser parit, a la seua seu del barri del Carme. Els espectadors i espectadores necessitem tornar a creuar eixes portes i tornar a plorar i a riure en les seues butaques. I el teatre també ens necessita, necessita del seu públic. Per això, demanen a la Diputació de València que prioritze recuperar este espai fent el que calga.
Sabem que no serà barat. Sabem que serà llarg. Però més cara seria la pèrdua a nivell emocional i cultural d’un teatre tan emblemàtic. Preguem als responsables de Diputació reflexió, alçada de mires i esforç. Que s’arribe a un acord entre les parts i que el Teatre Escalante puga obrir de nou les seues portes el més aviat possible. Generacions de valencians i valencianes presents i futures ho agrairan.
- Vinz y Ana Karina proponen en el MuVIM una reflexión existencial fragmentada en cuatro estaciones - 19 diciembre, 2024
- ‘Juegos de Bauhaus’: Taiat Dansa sumerge a la audiencia infantil del TEM en las vanguardias - 17 diciembre, 2024
- Antonio López y José Luis Alcaine, en unas jornadas sobre Víctor Erice - 13 diciembre, 2024