Celebrarem el Tercer Festival «Cabanyal Íntim» 2013, una aventura teatral pionera en la ciutat de València, nascuda en 2011, i impulsada per Francachela Teatre en col·laboració amb la Plataforma Salvem el Cabanyal. El Festival traça un itinerari escènic de divendres a la nit a diumenge, una sèrie de micro-espectacles els dies 26, 27 i 28 d’abril. Enguany, la temàtica del festival serà «La celebració de la vida», 11 espectacles inèdits d’uns vint minuts, que es repetiran 6 vegades diàries, en sessions de matí i vesprada.
Francachela Teatre i Salvem el Cabanyal han organitzat este esdeveniment per a transmetre un missatge en positiu. Sota esta premissa, giraran tots els espectacles de la programació d’enguany. Centrat en el teatre íntim, pròxim i experimental, el Festival Cabanyal Íntim desplega esta primavera les seues veles amb una atractiva programació per a tots els públics. L’objectiu de «Cabanyal Intim» és convertir cases amenaçades de demolició i altres cases afectades, en escenari d’obres de teatre innovadores. Enguany cases ubicades per tot el barri, des del carrer de Sant Pere, Pescadors, Reina, Escalante i Progres, als carrers de Neptú, Drassanes i Francesc Baldomá.
Cabanyal Intim té com a objectiu continuar treballant en i pel barri, en eixa complicitat que es crea entre l’Art escènic, la Cultura i la Societat Civil, en un context tan injustament castigat per la política municipal, com és el barri Històric i Protegit del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, que 15 anys després del PEPRI de l’Ajuntament, continua lluitant per estar sencer i viu.
Disculpe el senyor. L’esperança, és la peça teatral amb què la Cia. Pedro Lozano i Eva Zapico descendirà als inferns gèlids de la cobdícia i la corrupció amb un espectacle teatral bilingüe en valencià i castellà carregat de bons desitjos. I en el terreny del clown, la Companyia Aérea Teatro celebra el fet d’estar vius amb un espectacle, 5 portes, que recrea un centre de donació de sang en què tindrà lloc un joc de confessions íntimes protagonitzat per uns infermers i donants molt particulars.
La dansa entrarà en les cases del Cabanyal amb el moviment de Sola, un treball d’investigació d’Abel Martí Belda basat en el llenguatge de signes i la ceguesa. Per la seua banda, la Cia. Projecte Tito Yaya celebrarà Con vistas al mar la bellesa del paisatge marítim despertant la misteriosa màgia que amaga el cos. I la dansa i l’acció teatral es fusionen en la Caseta indestructible, en la que Clara Crespo i Alex Cantó proposen als espectadors construir una experiència col·lectiva dins d’un espai íntim que representa un cant a la vida.
En el seu afany per dinamitzar i donar a conèixer el patrimoni històric del Cabanyal a través de la peculiar arquitectura de les seues cases, el Festival presenta enguany Un Àncora al cor. Proposta amb què la Cia. Tabula Rasa acostarà al públic els temps en què la platja de les Arenes no estava feta de formigó i restaurants, sinó d’humils cases familiars que vivien de i amb la mar, i en una de les quals tindrà lloc este espectacle.
També en esta tercera edició, el Festival oferirà un recorregut social i gastronòmic pel Bloc Portuari (Jarabo), edifici d’habitatges socials construït en el Cabanyal a finals dels anys cinquanta, a través de la proposta Quien teme al bloque feroz? Una iniciativa social i arquitectònica per a donar visibilitat a este històric edifici i conèixer les seues relacions veïnals entre persones de distintes cultures i llengües, dissenyada pels col·lectius Estal·Klouman Arquitectes, Cuina Furtiva i Encajes Urbanos. Conduïda pel propi veïnat, amb visita a l’edifici, menjar i sobretaula musical (flamenc) .
La necessitat de somiar i el poder de la creativitat front a l’adversitat centren el treball titulat Qué queda de mi cuando no queda nada?, de la Cia. Taninna Produccions. Un espectacle presentat a Russafa Escènica 2012 i que el Festival recupera ara amb una adaptació i revisió del text creat per al Cabanyal Íntim en el que les persones dependents i l’esclerosi múltiple caminen junts de la mà fent front a les barreres i els obstacles.
Mereix una menció especial també la proposta escènica gastronòmica musical Paladar L’Havana. En ella, amb un tractament naturalista, la Cia. Montalvo Producciones invita els espectadors a realitzar un viatge pel cor de L’Havana Vella, recreada en una de les cases del barri, amerar-se del seu folklore i degustar els seus plats culinaris al ritme de la música en directe del so cubà.
Íntims infantils
Dues són les propostes que el Festival ofereix enguany específicament per al públic familiar i infantil. Kika i Planta és la peça amb què la Cia. La poligonera polivalent utilitza la tècnica del stop motion per a presentar una obra sobre la naturalesa i el poder de les coses xicotetes en la vida. I en Vila Quitapenas, la Cia. La Lola Boreal arribarà al Cabanyal Íntim amb un espectacle que combina dansa, audiovisuals, pintura i que permetrà als xiquets de 6 a 11 anys triar la seua pròpia aventura teatral.
Junt amb la programació «oficial» del Festival, Cabanyal Íntim s’amplia amb una sèrie d’activitats paral·leles, diürnes i gratuïtes, trobades amb els artistes, i amb els Íntims a la nit, propostes multidisciplinàries que tindran lloc sota la lluna de València.
- MAKMA, ganadora de los XVII Premios CLABE de Periodismo a la ‘Excelencia en Comunicación’ - 21 noviembre, 2024
- Cultura y salud, ejes centrales de la segunda edición de Periscopio València - 19 noviembre, 2024
- MAKMA, finalista de los XVII Premios CLABE de Periodismo y Comunicación - 18 noviembre, 2024