Manel Margalef: sub-versió
Lo Pati. Centre d’Art Terres de l’Ebre
Amposta, Tarragona
Fins al 9 de gener del 2016
Manel Margalef és un dels artistes amb més reconeixement i trajectòria, nascut a Amposta el 1963, ha estat donant un impuls des de sempre en les iniciatives culturals de la seua terra.
És director de la BIAM – Biennal d’Art Ciutat d’Amposta -sent premiat en l’any 1991, concretament en la segona edició-, a més d’artista i professor a l’Escola d’Art de Tarragona i professor associat al departament de Pedagogia de la URV. Llicenciat en Belles Arts i en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i doctor en Belles Arts per la mateixa Universitat, des dels seus inicis el 1990 ha exposat individual o col.lectivament en espais com Tinglado 2 o el Museu d’Art Modern de Tarragona; les galeries Cánem, Forvm, Fúcares o Senda; el Museu d’Art de Girona, MAC Mataró o Reina Sofía, i ha estat present en diverses edicions d’ARCO, Art Forum Berlin o Arte Lisboa.
L’habitatge com espai domèstic que l’individu habita des del conflicte és un tema recurrent en Manel Margalef i ara el recupera mitjançant una instal·lació de gran format.
Ens remet de forma clara a la una instal·lació d’aquest autor, En Venta, també de gran format i exposada al 2007 a la ciutat de Tarragona. En aquesta ocasió, l’artista aconsegueix constituir una nova realitat, la deriva de l’opulència urbanística, que ja havia representat mitjançant un habitat en estat d’abandó, podent apreciar la pervivència d’elements d’ostentació que reforcen la imatge de decadència.
En paraules de l’artista, «sub-versió es vol fer ressò de la interrogació contemporània actual que deriva cap a la recerca de “la casa”, d’aquest espai domèstic estanc on l’home habita des del conflicte. L’objectiu és intentar captar la recerca de la nostra pròpia identitat com a individus perduda en espais mutables, reflex d’una època sense ideologies ni objectius compartits. Avui més que mai el construir i habitar es manifesten des d’un posicionament subjectiu allunyat de la col·lectivitat, per la qual cosa aquest projecte vol ser, des de la distància, una reflexió sobre les mancances i conflictes que genera el nostre arquetip casa».
En definitiva, Sub-versió, Margalef avança en el seu treball sobre l’espai domèstic, el “vedat íntim” al qual també va dedicar la seua tesi doctoral. La seua reflexió, comprén la nostra societat i al seu torn, els objectes que ens envolten i consoliden les nostres ideologies i la nostra història. Els conceptes d’identitat i memòria són emprants com a canals de comunicació entre el jo i l’arquitectura, i amb tot açò tanca la temporada de 2015.
- ‘Primera sangre’: María Velasco recuperar la memoria de las que ya no están - 26 noviembre, 2024
- MAKMA, ganadora de los XVII Premios CLABE de Periodismo a la ‘Excelencia en Comunicación’ - 21 noviembre, 2024
- Cultura y salud, ejes centrales de la segunda edición de Periscopio València - 19 noviembre, 2024